Ek erilaR

Textul original de Vikernes Varg

Șeful tribului în antica Scandinavie era numit rege (king) , cuvânt provenit din proto-nordicul kunungaR, însemnând “splendid de tânăr” și fiecare rege astfel ales avea o armată alcătuită preponderent din semeni de-ai săi.

Cu timpul, regatele creșteau în dimensiuni și feudele diferitor triburi erau incluse în același regat. Apoi triburile îşi alegeau un rege iar ceilalţi şefi de trib erau numiţi erilar («bărbat»), sau “earl” in engleză. Fieful regelui ales era considerat capitală a regatului. Șefilor de trib li se mai adresau ca “lorzi”, din engleza veche hlewardar, însemnand „păzitorii pâinii”. Fiecare earl avea dreptul la 40 de așaziși “housecarl” sau “oameni ai casei”, fiecare din ei, deasemenea purtând titlul de “lord”. Numărul așazișilor skuþelswainar (« băieţi ai mesei ») era nelimitat, sau mai degrabă depindea in mod direct de averea earl-ului. Așa cum sugerează și numele, acești tineri aveau privilegiul de a sta la o masă cu earl-ul în “casa” acestuia. Atunci cand tinerii respectivi ajungeau la maturitate ei erau numiţi “knights”(cavaleri) şi adresaţi ca “sir” . Fiecare earl, de asemenea, putea avea atâţi gastir («oaspeţi») cât îi permitea averea , iar aceşti bărbaţi serveau ca străjeri , in ţinutul sau satul sau moşia(fieful) sa. Ei nu aveau voie să mănance la masa earl-ului și, evident, nu erau (încă) “băieţi ai mesei”. În sfârșit, earl-ul avea un număr de  karteswainar («băieţi lumânărari»), care, înaintând în varstă erau numiţi paji, și cum sugerează și denumirea, serveau la sarcini mărunte in ţinut, precum întreţinerea lumânărilor aprinse şi colportare.

Proto-Nordic

Scandinavă

Engleză

Rolul

ErilaR

Jarl

Earl (Man)

Conte

HûsklarlaR

Hûskarl

Housecarl

(House Man)

Gardă personală

SkuþelswainaR

Skutilsveinn

Table Boy

Cavaler

GastiR

Gestr

Guest

Străjer

KerteswainaR

Kertisveinn

Wax-candle Boy

Paj

Fiecare rege sau earl era de asemenea și sacerdotul suprem al regatului/ţinutului său, el era “regele primăverii”, întruchiparea tuturor zeităţilor masculine în unul și același bărbat, și în fiecare templu (fiecare dedicat unei singure zeităţi) un preot sau o preoteasă slujea, asumându-şi rolul unei zeităţi specifice. Al treilea și, deasemenea, ultimul grup de preoţi se dedicau răspândirii (preponderent religioase) a tradiţiei şi datinilor prin divertisment; ei erau muzicieni ambulanţi şi povestitori, pe care-i cunoaștem ca barzi, skalzi, sau mai târziu trubaduri. Putem presupune că nu cei mai înalţi în rangul sacerdotal, ci cei din clasele “inferioare”( adică mai puţin prestigioase), ale scalzilor, erau defapt cei mai bătrâni, inţelepţi şi experimentaţi dintre toţi. Zeităţile erau in primul rând tinere, sănătoase și chipeșe.

Proto-Nordic (m/f)

Scandinavă

Engleză

Rolul

DrûntinaR/Drûntningô

Drôttinn/Drôttning

Druid/Druidess

Preot suprem

Gûðan/Guðe

Gôði/Gyðja

God/Goddess

Preot

Skahulda/Skahuldamau

Skâld/Skâldmær

Scald/Scald Maiden

Bard

Un scald modern :

Dorul pe care unii dintre noi îl simt pentru ceea ce a fost odată e incomensurabil, inefabil și, cred, de natură metafizică; acest dor ne duce înapoi în timp, spre rădăcinile noastre, și refuză să ne dea drumul. Vocile strămoșilor ne cheamă, de parcă nimic nu contează și n-a contat afară de înţelepciunea anticilor. Eu, spre exemplu, trăiesc doar prin cuvinte prin această lume a haosului, căutand și ţinând să restitui armonia şi ordinea anticei Europe. Dacă n-aș fi avut aceste adânci rădăcini cu trecutul, demult aș fi fost ca și pierdut. Dar nu sunt. Eu știu de unde vin, și astfel încotro mă îndrept; poate că spre propria-mi perzanie… Cu certitudine mă zbat împotriva curentului într-o apă tumultuasă, dar de ce ar admite un adevărat european să-l tulbure astfel de fleacuri? E remarcabil să faci ceea ce e just nu ceea ce e legal. E admirabil să faci ceea ce e onorabil și nu ce e acceptat de societate. De ce am încăleca tigrul când e mai multă glorie în a-l lupta? HailaR WôðanaR! ( Trăiască Odin!)

Tradus de Petrică Druţă.

Un gând despre „Ek erilaR

  1. Pingback: Ek erilaR | Thulean Perspective

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s