Valhalla Ne Aşteaptă!

Textul original de Varg Vikernes

Nornele – zeiţele Sorţii – locuiesc la Izvorul lui Mîmir(„Memorie”, „Reminiscenţă”), cunoscut şi sub numele de Izvorul lui Urðr(„Stimă”, „Onoare”, „Piatră”, găsite şi în termenii „Wyrd”, „Weird”, adică „Ciudat”, „Fatal”, „Supranatural”). Acest izvor nu este altceva decît peşterile sau dolmenii în care morţii se odihnesc, menhiri sub care ei stau culcaţi, pietre sub care ei dorm. Izvorul Nornelor nu este alteceva decît mormintele Nobililor morţi, adică într-un cuvînt Valhalla/Valhöll(„Sala celor Căzuţi”).

Copacul de sacrificiu însuşi creşte din cavou, iar rădăcinile îi cresc către Izvorul lui Urðr. Völuspâ, strofa a 19-ea:

„Un frasin eu ştiu
ce Yggdrasill se cheamă,
e un copac înalt
de apă limpede scăldat:
de-acolo-i roua
ce cade pe văi;
şi pe izvorul Onoarei
el stă veşnic-verde.”

Ca să înveţe ceva de la Norne, omul trebuie întîi să facă o vizită morţilor, astfel el întruchipează Zeul palid al morţii – Ôðinn, Zeul ce escortează morţii în Kelio/Hel şi la Halloween aduce corpul mortului(vîscul/corpul lui Baldr) pentru a primi acces. Această crenguţă de aur, această baghetă magică, este folosită pentru a deschide mormîntul. Acel ce duce o astfel de tamsvöndr – crenguţă magică folosită pentru îmblînzire(numit astfel în Skîrnismâl, strofa a 26-a) – îi este permis să între. Şi el întră…

Hâvamâl, strofa 109:

„De pe tronul Sagăi, de Izvorul Onoarei întărit,
sosit-a timpul vorbe de rostit;
priveam şi tăcut eram, priveam şi chibzuiam,
a bărbaţilor cuvîntări eu ascultam.”

Völuspâ, strofa a 20-a:

” ‘Colo-s Fecioare,
a-toate-ştiutoare,
în sala de subd Copaci stau ele,
sunt trei la număr:
pe una Onoare-o cheamă,
‘Ceeste’ se cheam-a-doua
– pe plăci de frasin ele gravează,
şi ‘Cevafi’ se cheam-a-treia;
făcut-au legi,
hotărîr-au vieţi,
povestir-au ce soartă
pe oameni îi aşteaptă.”

Astfel el întîlneşte forma antropomorfizată a Onoarei mortului, care este jucată de o actriţă(vrăjitoare), de asemenea e şi cu surorile sale: ‘Ce-este’ şi ‘Ce-va-fi’. El trebuie să trecă încercările la care este pus, el trebiue să le ghicească ghicitorile, să le înţeleagă tainele şi să ştie înţelesul adevărat a versurilor sacre. El trebuie să fie Ales de ele ca să se renască iarăşi. Prin urmare să merite pe drept Onoarea – hamingja – mortului ce se odihneşte înăuntru. De reuşeşte – atunci el se va naşte din nou. Muma Terra însăşi îi dă naştere, deoarece el părăseşte pîntecele ei(cavoul) ţipînd, tremurînd de frică şi de frig, pe cînd răsare Soarele în prima zi a lunii Valaskjâlfr(„tremurul celui ales/căzut”). De acum el nu mai este un simplu om, ci a devenit deja un zeu, Vâli(„cel ales/cel căzut”), şi el a mai devenit un Nobil mort din acel mormînt. De acum el pe drept merită bunurile din cavou şi numele mortului. De acum el pe drept îşi merită hamingja lui!

Nornele(de Ludwig Burger):

Bărbatul sau femeia, sau mai degrabă băiatul sau fata, sunt nimic pînă ce nu trec prin acest ritual de iniţiere. El sau ea nu au onoare, nici trecut, nici prezent şi nici viitor pînă nu trec prin asta. Pentru a face parte din hamingja neamului tău, tu trebuie să treci prin acest ritual ca să te legi de eternitate. Acei ce nu reuşesc – sunt daţi uitării de Norne, Valkyrii(„acelea ce aleg pe cei căzuţi”, adică „acelea ce aleg de meriţi tu să fii ales sau nu”). Acei ce nu reuşesc, nu-şi pot alege numele; nu-i hamingje – nu-i Onoare. Ei rămîn doar simpli muritori.

Atunci cînd omul devine Vâli, el poate să plece(să se renască) din Valhalla(camera mormîntului) în fiecare zi*(=fiecare perioadă de timp pînă cînd încetează o viaţă), să se lupte şi să fie omorît, fără o altă consecinţă decît să se renască în următoarea „zi”(pînă la data viitoare cînd o rudă este iniţită, atunci mortul devine acea rudă[sau vice versa] într-o nouă viaţă, într-o nouă formă), în stare să se ridice şi să se lupte din nou. Nu există o adevărată moarte pentru el, doar renaştere. Căci el a devenit un nemuritor! Căci a devenit un zeu – Vâli – fiindcă a fost ales de Norne, ce i-au dat trecut, prezent şi viitor. Într-un cuvînt: hamingja.

Valhalla(Valhöll) şi Âsgarðr(„grădina spiritelor”) nu sunt „Tărîmuri Cereşti” ca atare, ci sunt localizate aici, pe Pămînt, între noi, dar ele sunt deschise doar pentru acei din noi ce au devenit Zei sau Zeiţe. Ele sunt deschise doar pentru neamul lui Jarl(adică rasa Europeană). Ele sunt deschise doar pentru oamenii cu hamingja.

Nornele udînd Copacul Vieţii:

Asta-i înţelesul sorţii in mitologia Scandinavă. Asta-i ceea ce Nornele – zeiţele Sorţii** – ne spun nouă. După cum se spune, ele torc ţesătura, firele vieţii, asta-i ceea din ce se face hamingja: fapte de onoare, realizări glorioase, decizii curajoase ce sunt făcute în viaţă, acţiuni de vitejie, comportament Nobil, înţelepciune divină: lumina emanată de propriul tău spirit în alţii. Nornele folosesc apa din Izvorul Memoriei pentru a uda Yggdrasillul, copacul vieţii. Viaţa omului creşte şi devine mai bună şi mai puternică prin Onoarea lui. HailaR WôðanaR!

*în Engleză day(No. dag) provine din dagr(„zi”), la început însemnînd nu doar „zi”, ci şi „viaţă”, „limită”.

**Soarta în Scandinavia nu este o soartă ce se răzbună pe un individ(ca Nemesis) şi care poate să se interpună în norocul omului: în schimb ea este o dominantă forţă lumească liberă, lăsată să facă orice-i pe plac, desinestătător de viaţa universului. Ea nu ştie legi în afară de cele ale consecinţei şi nu se supune influenţii în afară de cea a naturii. Ea inevitabil rîndueşte întîmplările vieţii, precum este inevitabil Răsăritul Soarelui.

Imagini ale Valhallei/Valhöll/Hel din diferite parţi ale Europei:

Tradus de  TewdwaR Leukessøn-Lazarius.

4 gânduri despre „Valhalla Ne Aşteaptă!

  1. Pingback: ¡Valhalla Aguarda! | Hermandad Pagana

  2. Pingback: Per aspera ad astra | Fierăria Odalistă

  3. Pingback: Le Valhalla attend ! | Thulean Perspective Français

  4. Pingback: Valhalla Awaits! | Thulean Perspective

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s